Τα (Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) ΚE.ΣY.Π. θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 2525/97 για την Παιδεία. Έχουν οργανωθεί και λειτουργούν 70 Κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκονται στις πρωτεύουσες των νομών αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και από εκπαιδευτικούς εξειδικευμένους στην Τεκμηρίωση και την Πληροφόρηση

    Διαθέτουν πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό για θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και αγοράς εργασίας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

    Συνδέονται με το Υπουργείο Παιδείας, με τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με τα Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και φυσικά με το διαδίκτυο. 

    Απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, σε υποψηφίους για τα ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), αλλά  και για κέθε άλλη σχολή κατάρτισης και επιμόρφωσης, σε γονείς, σε καθηγητές που εφαρμόζουν τον ΣΕΠ στα σχολεία τους, σε κάθε νέο και νέα. 

    Προσφέρουν συμβουλευτική στήριξη στους μαθητές προκειμένου να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους, πληροφόρηση σχετικά με τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας, στήριξη των καθηγητών που εφαρμόζουν τον ΣΕΠ στα σχολεία τους. 

    Οργανώνουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις για γονείς και μαθητές σε θέματα σχετικά με τις σπουδές και το επαγγέλματα, επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες για τους καθηγητές που εφαρμόζουν τον ΣΕΠ στα σχολεία τους.

    Συνεργάζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς της   περιοχής, με το ΕΚΕΠ, το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.