Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι, από φέτος, οι υποψήφιοι, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή αλλοδαπής, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.35 του ν.3794/2009(ΦΕΚ 156Α΄/4-9-2009) και εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στις σχολές και τα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ α λ ο ύ ν τ α ι να υποβάλουν Αίτηση-Μηχανογραφικό Δελτίο όχι στις Γραμματείες των Σχολών, που επιθυμούν να φοιτήσουν, αλλά με κεντρική διαδικασία.

 word icon Για το Δελτίο Τύπου και την Αίτηση στην Επταμελή Επιτροπή Πιστοποίησης Παθήσεων πατήστε εδώ

Περισσότερα...

 

Σήμερα Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης ανακοίνωσε τις Βάσεις Εισαγωγής Επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011

zip iconΚατεβάστε τις βάσεις 2010 των πανελληνίων εξετάσεων εδώ

 

Από το Γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Ιωάννη Πανάρετου, ανακοινώνεται ότι, τα στατιστικά στοιχεία με αντίστοιχα υποβοηθητικά γραφήματα για την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΓΒΠ) των υποψηφίων συνολικά και ανά κατεύθυνση στα μαθήματα της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=1902.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι σε σχέση με το 2009, φέτος:
 
Στα συνολικά στοιχεία:
 
Παρατηρείται σχετική μείωση (-0,85%) των «αριστούχων» υποψηφίων, δηλαδή των υποψηφίων με ΓΒΠ από 19 έως 20.
 
Οι βαθμοί της κλίμακας από 18 έως 19 παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα (με ποσοστιαία διαφορά μόλις -0,03%).
 
Σχετική αύξηση εμφανίζουν τα ποσοστά των βαθμολογιών από 16 έως 18 (0,55%).
 
Το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 11 έως 16 μειώνεται κατά 1,14%.
 
Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά των υποψηφίων με ΓΒΠ από 5 έως 11 (με ποσοστιαία διαφορά 0,17%). 

Τέλος, αύξηση κατά 1,58% παρουσιάζει το ποσοστό των υποψηφίων με ΓΒΠ από 0 έως 5.
 
Ειδικότερα ανά κατεύθυνση παρατηρούμε ότι:
 
Ως προς τους «άριστους» υποψηφίους η μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά παρουσιάζεται στην Θετική Κατεύθυνση (μείωση κατά 2,36%), ενώ η μικρότερη καταγράφεται στην Θεωρητική Κατεύθυνση (μείωση κατά 0,56%). Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση στον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής παραμένουν στα περσινά επίπεδα (με διαφορά μόλις 0,01%). 

Η Θεωρητική Κατεύθυνση παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό (1,52%) αριστούχων υποψηφίων (με ΓΒΠ από 19 έως 20) σε σχέση με όλες τις άλλες κατευθύνσεις. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 0,56% από το αντίστοιχο του 2009. Η μεγαλύτερη αύξηση (κατά 0,50%) αυτής της κατεύθυνσης εμφανίζεται στο ποσοστό όσων συμπλήρωσαν ΓΒΠ από 10 έως 11. Μικρή διαφορά (αύξηση κατά 0,11%) σε σχέση με πέρυσι σημειώθηκε για τους υποψηφίους με ΓΒΠ μικρότερο του 5 (η μικρότερη ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στις 4 κατευθύνσεις). Στα άλλα διαστήματα ΓΒΠ δεν σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές.
 
Στην Θετική Κατεύθυνση, εμφανίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό «αριστούχων» (10,81%), μετά τον Κύκλο Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,03%), παρότι η κατηγορία αυτή σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σε σχέση με πέρυσι, από όλες τις κατευθύνσεις (κατά 2,36%). Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση κατά 3,38% των υποψηφίων της κατεύθυνσης που έλαβαν ΓΒΠ από 16 έως 19. Σημαντική μείωση της τάξης του 1,9% παρατηρείται για ΓΒΠ των υποψηφίων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης από 10 έως 16. Στα ίδια επίπεδα παραμένει το ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ κάτω του 5 (το οποίο εμφανίζεται αυξημένο μόλις κατά 0,15% σε σχέση με το 2009).
 
Ο Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης όπως προαναφέραμε σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων (11,03%) από όλες τις κατευθύνσεις. Ωστόσο, δεν παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα λόγω του μικρού αριθμού υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν σε αυτή την κατεύθυνση (671 υποψήφιοι, ή 0,75% επί του συνόλου των υποψηφίων).

Στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, παρατηρείται μείωση των «αριστούχων» υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι, κατά 0,74%. Σχετική μείωση της τάξεως του 0,32% παρατηρείται επίσης στους υποψηφίους με ΓΒΠ από 18 έως 19, ενώ σχετική αύξηση (0,26%) σημειώνεται στο ποσοστό των υποψηφίων που έχουν ΓΒΠ από 15 μέχρι 18. Μείωση κατά 1,42% εμφανίζουν επίσης οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης με ΓΒΠ από 11 έως 15. Τέλος, στον Κύκλο Πληροφορικής και Υπηρεσιών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους υποψηφίους των οποίων ο ΓΒΠ κινήθηκε κάτω από το 5 (ποσοστό 12,86%, μεγαλύτερο κατά 3,5% από το αντίστοιχο του 2009). 

word icon Δελτίο Τύπου

 

 

Από το Γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων κ. Ιωάννη Πανάρετου, γνωστοποιείται ότι ολοκληρώνονται σύντομα από την μηχανογραφική υπηρεσία οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και μέχρι την Πέμπτη 8 Ιουλίου θα αποσταλούν στις Δ/νσεις Δ.Ε. οι σχετικές καταστάσεις, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ.
Μέχρι τις 12 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των υποψηφίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) στα μαθήματα που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ καθώς και τα μαθήματα ειδικότητας όλων των υποψηφίων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄). Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ αναμένεται να αποσταλούν περί τις 15 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ (μαθητές και απόφοιτοι) πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης από το Λύκειό τους στις 8 και 9 Ιουλίου (δεδομένου ότι μετά την ημερομηνία αυτή τα σχολεία κλείνουν λόγω θέρους), ώστε να καταθέσουν έγκαιρα το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις κατά τόπους Δ/νσεις ή Γραφεία Δ.Ε. στο χρονικό διάστημα που έχει καθοριστεί (7 - 20 Ιουλίου). Μετά τις 9 Ιουλίου οι βεβαιώσεις πρόσβασης θα παραλαμβάνονται από τις οικείες Δ/νσεις Δ.Ε.
Οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που επιθυμούν να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων πρέπει να βεβαιωθούν πριν τις 7 Ιουλίου ότι είναι κάτοχοι της πρωτότυπης Βεβαίωσης Πρόσβασης, προκειμένου να καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο από την πρώτη ημέρα της προθεσμίας υποβολής τους.

 

word icon Δελτίο Τύπου

 

Από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους αποφοίτους Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ κλπ) και τους κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα θα διενεργηθούν από 24 Ιουνίου μέχρι και 2 Ιουλίου στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ανακοινωθεί.

word icon Πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών μαθημάτων 2010

 

Από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α., θα διεξαχθούν από την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010 μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010


word icon
 Το δελτίο τύπου του υπουργείου

 

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη διαγωνισμού για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων για το έτος 2010 με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι την 11-06-2010.

word icon Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Περισσότερα...

 

Αναρτήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το Μηχανογραφικό και η Αίτηση Υποψηφίων που υπάγονται στις κατηγορίες των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το μηχανογραφικό δελτίο Ελλήνων του εξωτερικού υποβάλλεται αποκλειστικά από 1 έως και 12 Ιουλίου 2010.

pdf iconΑίτηση Συμμετοχής Ελλήνων Εξωτερικού 2010
pdf iconΜηχανογραφικό Δελτίο Ελλήνων Εξωτερικού 2010

Με αφορμή την ψήφιση του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 - Α') έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές στις οδηγίες για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2010. Οι αλλαγές αφορούν μόνο το κεφάλαιο Ε' Διαδικασία Επιλογής

Οδηγίες για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό έτους 2010

- Οι οδηγίες για την εισαγωγή Ελλήνων εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, που επιθυμούν να εισαχθούν στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Διεύθυνσηwww.astynomia.gr

- Οι οδηγίες για την εισαγωγή Ελλήνων εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, που επιθυμούν να εισαχθούν στις Στρατιωτικές σχολές, εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΕΘ.Α., στη Διεύθυνσηwww.geetha.mil.gr

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα επέρχονται οι εξής αλλαγές που αφορούν στην πρόσβαση υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
 
Α) Καταργείται η βάση εισαγωγής για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την εισαγωγή τους με το ποσοστό είτε του 90% είτε του 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος ή Σχολής των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
 
Β) Επίσης καταργείται  η βάση για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) και ΤΕΕ Β΄ κύκλου, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.  
Γ) Παραμένει η βάση στο ειδικό μάθημα, κατά συνέπεια ο υποψήφιος που μεταξύ των Τμημάτων που επέλεξε περιέλαβε και Τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, μουσικά μαθήματα, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο), πρέπει να έχει εξεταστεί το ίδιο έτος στα απαιτούμενα ειδικά μαθήματα και να έχει επιτύχει βαθμολογία στο καθένα από αυτά τουλάχιστον ίση με το μισό της προβλεπόμενης μέγιστης δυνατής. 
 
Δ) Ειδικά οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού αποφοίτων Ελληνικών Λυκείων και εξετάζονται σε πέντε (5) μαθήματα μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής εφόσον συγκεντρώσουν σύνολο μορίων ίσο με τριάντα πέντε μόρια (στην κλίμακα 0-100), ενώ οι υποψήφιοι με την ειδική κατηγορία των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού αποφοίτων ξένων Λυκείων, οι οποίοι εξετάζονται μόνο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μόνο εφόσον συγκεντρώσουν στο ως άνω μάθημα βαθμό ίσο με το μισό του προβλεπόμενου  μέγιστου δυνατού, δηλαδή τουλάχιστον 50 στην κλίμακα 0-100.

 

word icon Εγκύκλιος για Κατάργηση της Βάσης

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010-2011

Ανακοινώνεται ότι, εκδόθηκε η Εγκύκλιος Προκηρύξεως Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών για το 1ο Έτος των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), {Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Ικάρων (ΣΙ), Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Νοσηλευτικής (ΣΑΝ)} καθώς και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), {Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ), Πολεμικής Αεροπορίας [Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας] (ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας (ΣΥΔ)} και Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ)  Ακαδημαϊκού Έτους 2010-2011. 

Η εγκύκλιος αποστέλλεται σε ικανό αριθμό αντιτύπων στα Γραφεία Ενημερώσεως Κοινού ΥΠΕΘΑ (Αθήνα, Σόλωνος 34, τηλέφωνα: 210 3630081, 210 3630579, 210 3630742, 210 3630247, 210 3630360, 210 3630076 και Θεσσαλονίκη, Βασιλέως Γεωργίταιου 1, τηλέφωνα: 231 0850060, 231 0893237, 231 0893242), στα Στρατολογικά Γραφεία, στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στα Λύκεια της χώρας, απ’ όπου μπορούν να την προμηθευτούν οι ενδιαφερόμενοι.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, όπως αυτά λεπτομερώς αναφέρονται στην εγκύκλιο,
το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2010.

pdf iconΑίτηση Υποψηφίου
pdf iconΕγκύκλιος προκηρύξεως ΑΣΕΙ & ΑΣΣΥ 2010-2011

 
Περισσότερα Άρθρα...